Article 3

Den som reser med länstrafiken runt Svinesund och resten av Strömstads kommun, vet kanske att denna trafik sköts av Västtrafik AB. Det också Västtrafik som sköter den busslinje som går vidare över Svinesund och gränsen till Norge och som har nummer 111.

Sett till hela Sverige är Västtrafik landet näst största bolag som sköter länstrafik och bolaget ägs av landstinget i Västra Götaland. Västtrafik har inte mer än 20 år på nacken som bolag då det är resultatet av en sammanslagning som ägde rum år 1998, där det var Bohustrafiken, Göteborgsregionens lokaltrafik, Länstrafiken i Skaraborg och Älvsborgstrafiken som blev ett enda bolag.

Huvudkontoret finns i Skara men hela regionen trafikeras av Västtrafik och det gäller inte bara bussar utan också tåg, taxi, färdtjänst, färjor, spårvagnar och så vidare. Enligt uppgift ska det finnas ca 21000 hållplatser i hela regionen som Västtrafik trafikerar och under ett dygn uppges Västtrafiks alla fordon köra runt 38000 mil.

Om du reser från Strömstad till Svinesund bör du veta att Västtrafik inte har någon bemannad kundtjänst i Strömstad. Denna kundtjänst finns nämligen bara på sex olika orter och det är dels Göteborg som har fyra kontor men också Borås, Partille, Skövde, Trollhättan och Uddevalla.