Article 11

Strax söder om Svinesund ligger tätorten Strömstad. Idag är det en idyllisk plats som drar till sig mängder av turister varje år. I Strömstad finns bland annat Sveriges största camping – Daftö Resort – men i området finns åtminstone ytterligare fyra campingar att tillgå.

Varma bad och hälsokällor
Turismen började redan under slutet av 1700-talet då förnäma besökare kom för att ”dricka brunn” i bland annat Lejonkällan. Surbrunnssalongen kallas byggnaden som står över Lejonkällan och den finns kvar än idag. Bad- och hälsoturismen ökade snabbt under denna tid och snart stod Strömstad redo att erbjuda Sveriges första varmbadhus men platsen hyste också kallbadhus.

Norsk turism
Under tidens lopp har Strömstad utvecklats från en liten kustort med ett stort fokus på fiske till en stad som har internationell färjetrafik. Närheten till Svinesund och Norge bidrar till att en stor mängd norrmän kommer till Sverige. Först och främst sker en stor del av trafiken över broarna i Svinesund men tack vare färjorna till norska Sandefjord kommer många också via havet. Därtill är Strömstad ett populärt resmål för de delar av den norska populationen som äger sin båtar och i Strömstad finns gästhamnar redo att ta emot dessa.