Article 5

På den svenska sidan av Svinesund ligger Nordby med Nordby Shoppingcenter. Det kan tyckas vara en ödslig plats att placera ett shoppingcenter på, där det ligger ungefär en mil från lilla Strömstad. Visserligen lockar Strömstad till sig extra invånare under sommarsäsongen men generellt sett är det en ganska liten tätort och kommun.

Gränshandel med Norge
Anledningen till att Nordby Shoppingcenter ligger just där beror helt och hållet på Sveriges grannland Norge och den gränshandel som sker. Eftersom den norska valutan är värd mer än den svenska och eftersom de norska priserna därmed blir högre än de svenska, så lönar det sig för norrmännen att åka till Sverige och handla. Framför allt de som bor alldeles intill Svinesundsbroarna kan göra en stor förtjänst genom att korsa gränsen och veckohandla i Sverige men även mer långväga besökare kan ha mycket att vinna på detta.

Sveriges största shoppingcenter
Idag är Nordby Shoppingcenter ett av Sveriges största platser att shoppa på. Det ligger inte inuti orten Norby utan istället hittas det nära väg E6. De allra första butikerna började att samlas på denna plats år 1983 och sedan dess har shoppingcentret växt till oanade proportioner där den samlade ytan av butiker sägs uppgå till 80000 kvadratmeter. På parkeringsområdet lär det dessutom finnas närmare 5000 parkeringsplatser att tillgå.

Öppettider och utbud
Nordby Shoppingcenter har öppet alla dagar i veckan och deras tider är ungefär som hos andra shoppingcenter, där öppningen är klockan 10 och stängningen någon gång runt klockan 19 eller 20. Butikerna som hittas på shoppingcentret är ungefär 110 till antalet och sträcker sig från dagligvaror till smycken och byggvaror.