Article 14

I samband med att år 2018 inleddes, såg Norge en stor förändring i skatteplaneringen och denna förändring förväntas ge rejält med klirr i den norska statskassan. Det var nämligen den så kallade sockerskatten som togs i bruk och som höjde priserna på norska sötsaker till skyhöga nivåer.

Enligt den norska tidningen E24, som främst håller koll på ekonomi och näringsliv, ökar priserna på socker markant. Från att tidigare ha haft en prisnivå runt 20 norska kronor blir det nya priset runt 36 norska kronor, vilket är näst intill en dubblering. Höjningen gäller i princip alla varor som innehåller mycket socker, såsom choklad, godis, bakverk, läskedrycker och även alkoholhaltiga drycker som har sötats med socker.

Föga förvånande har den här höjningen inte fallit väl ut hos producenter av sockrade produkter och därmed har Norge blivit anmäld till organet som övervakar Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA). Motiveringen i anmälan är att sockerskatten bidrar till att Norge inte kan konkurrera med andra nationer i sammanslutningen på ett rättvist sätt.

De norska beräkningarna är att Norge kommer få cirka 2 miljarder norska kronor extra att röra sig med och även Sverige lär kunna sko sig på sockerskatten. Det förutspås nämligen att gränshandeln i Sverige kommer att öka.