Article 13

Strömstads Tidning har rapporterat om den rådande situationen vid gränskontrollerna i Svinesund och smugglingen in i Norge. Det är nämligen så att under 2017 ökade fallen av smuggling mellan Sverige och Norge med över 7% och denna siffra avser endast narkotika och alkohol. Den norska tullpersonalen ser framför allt näthandeln som en anledning till den markanta ökningen.

Näthandel med droger
Det är många som idag föredrar att handla varor på nätet och det är en trend som genomsyrar hela samhället. Det kan gälla alldagliga saker som mat och kläder men en typ av näthandel existerar även för droger. Som en del av gränskontrollen inspekterar tullen brev och andra försändelser som skickas över gränsen och det är här som en stor del av ökningen kan ses.

Syntetisk narkotika oroar
Det förhåller sig alltså så att diverse droger postas från Sverige till Norge och för de som bryter lagen är det ett ganska väl uttänkt tillvägagångssätt eftersom ingen person kan gripas med narkotika i sin ägo. Ledningen hos norska Tullverket uttrycker en oro över att det är allt mer syntetiska droger som det handlas med. Syntetiska droger kan nämligen vara långt starkare än mer traditionella växter och svampar.