Article 6

Det var år 2005 som Svinesundsbron kom att invigas och dagen för händelsen var 10 juni. Egentligen var invigningen planerad till 7 juni då detta datum markerade 100 år sedan den svensk-norska unionen upplöstes men för att de båda ländernas kungahus skulle kunna närvara så krävdes en mindre justering. Både Sveriges kung Carl XVI Gustaf och kronprinssan Victoria kom till invigningen liksom Norges kung Harald V samt kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

Dagen efter invigningen av Svinesundsbron var det dags för en löparfest som drog 10000 deltagare; Svinesundsloppet. Det var den svenska Strömstads Löparklubb samt den norska Halden Skiklubb som stod som värdar för eventet och distanserna som erbjöds var 5 km, 10 km och halvmaraton.

Starten på loppet var beläget på den svenska sidan av sundet varefter löparna sprang över den drygt 700 m långa bron och in i Norge. Därefter gick loppet tillbaka över Svinesundsbron och målgången skedde mitt på bron. Den som är intresserad av deltagarna kan hitta toppresultaten hos marathon.se.

Att kalla deltagarna för löpare är kanske inte helt korrekt eftersom majoriteten av dem valde att deltaga i promenadklassen och se Svinesundsbron i ett lite långsammare tempo. Dagen efter Svinesundsloppet öppnade bron för motortrafik.