Bygga och bo i Svinesund

Svinesund ligger i Strömstads kommun. Kommunen har cirka 13 000 permanenta invånare och under vissa delar av året upp emot dubbelt så många. Det är många som vill ha fritidshus i trakterna. Närheten till både Göteborg och Oslo gör att kommunen ligger perfekt och Sveriges första marina nationalpark ligger här. Vacker natur och närhet till norska skidanläggningar gör läget jättebra. Kommunen har ett stort miljötänk och värnar om miljön. Strömstads kommun är en Ekokommun, och antalet Ekokommuner i Sverige ligger på runt hundra stycken. Det är ett kvitto på att kommunen värnar om miljön. Målet att redan år 2030 vara fossiloberoende finns också.

Vill man köpa tomtmark och bygga hus i Svinesund får man vända sig till befintliga mäklare, kommunen och markägare. Hus och fastigheter säljs med jämna mellanrum och ibland byggs det nytt. Kommunen ökar i folkmängd så behovet av nybyggnation finns. All mark är inte lämplig att bygga hus på och hur man får bygga regleras av kommunens detaljplan för området. Har man ett drömhus man vill bygga på ett visst ställe räcker det inte att köpa en bit mark och sedan snickra upp ett hus. Det kan till exempel vara så att detaljplanen säger att endast enplansvillor får byggas i området eller att källare inte är tillåtet att bygga. Det kan vara mark med bygglov för vissa typer av hus ifrån särskilda leverantörer, vilket betyder att köper man en bit mark med dessa villkor måste man se till att uppföra ett hus ifrån leverantören X’s katalog vare sig man vill eller inte. Om ditt drömhus är från leverantör Y är det bättre att leta efter en annan tomt. Likaså med källare. Säger detaljplanen nej till källare får man bygga utan eller leta annan mark.

Genom att kontakta Strömstads Kommun får man veta detaljplan samt regler för bygge, nybygge, tillbygge och bygglov. Det gäller att man gör rätt enligt protokoll för att inte få obehagliga överraskningar eller stå med skägget i brevlådan och ha byggt något som klassas som svartbygge och måste rivas eller fyllas igen alternativt bötas för.

När man har hittat tomt och bestämt sig för vilket hus man vill ha, alternativt köpt ett hus kanske man behöver ett badrum. Hos Buildor hittar man allt man behöver för att få Svinesunds finaste våtrum. Har man köpt ett äldre hus vill man kanske göra om badrummet, och då finns det mängder med badrumsinredning att välja mellan.

Vare sig man vill ha en permanent bostadsvilla eller ett fritidshus att spendera delar av året i så är Svinesund ett vackert område med bra läge. Kommunen har bra med företag och det startas mycket företag och verksamheter just här, så prognosen för arbete ser mycket bra ut. Att bo i Svinesund är rekreation för både kropp och själ.

mts_best