Kända broar i världen

Det är inte bara Svinesunds broarna som är kända, utan det finns andra broar i världen som också är legendariska. Broar inom nöjesbranschen har satt sina spår så som ”Bron över floden Kwai”, ”Broarna i Madison Country” och ”Bridge over Troubled Water”. Dessa broarna har etsats sig in i människors sinnen på ett eller annat sätt.

Det kan ju också vara så att det finns förbindelser som väcker känslor som är starka, de flesta kommer nog ihåg vilken debatt det var om Öresundsbron en gång i tiden. Oavsett vilket har dessa broar en stor betydelse och förbinder land som annars skulle vara omöjligt, i och med att människor har manipulerat naturen.

Broar som är kända

Här kommer några kända förbindelser som har sina platser på världskartan.

Tower Bridge

Tower Bridge i London tillhör en av världens med kända broar. Den invigdes 1894 och har sedan dess blivit ett turistmål som går över den mytomspunna floden Themsen. Till en början var det ångmaskiner som gjorde att bron kunde öppnas, numera är det elektricitet som sköter den biten.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge i San Francisco invigdes 1937 och tillhör den förbindelse som är mest berömda I världen. Denna hängbro med sin orangea färg har blivit som en symbol och ett landmärke som förknippas med staden.

Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge är en av Sydneys mest populäraste sevärdheter och som också kallas för ”galgen”, tack vare den böjda formen. Förbindelsen invigdes 1932 och har sedan dessa bundit samman affärs- och bostadskvarteren i Sidney Harbour med stadens shoppingkvarter.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio som har betydlesen ”gamla bron” och var från början byggs helt i trä och byggdes första gången redan under tiden då romarna härskade. Men träbron förstördes i en översvämning. Förbindelsen byggdes upp igen men då av byggmaterialet sten och invigdes 1345. Bron har sedan dess används för affärsverksamheter av olika de slag. Det otroliga är att Ponte Vecchio klarade sig ifrån bombningarna undan båda världskrigen.

Gateshead Millenuim Bridge

Gateshead Millenuim Bridge eller som den kallas på svenska Melleniumbron, tillhör en av de förbindelserna som är yngre och den invigdes 2002 och har ett mycket unikt utseende. Bron har till och med vunnit Stirling-priset för sin unika design 2003, vilket är mycket prestigefyllt. Förbindelsen är öppningsbar och används för cykel- och gångtrafik för att korsa floden Tyne som flyter genom Newcastle.

Dessa vara bara några få kändisbroarna som finns runt om på jordklotet.

Nyfiken

Är man nyfiken på fler broar som förbinder stadsdelar och länder går det att hitta ytterligare information på nätet. Det är bara att söka precis som man skulle köpa billigt kopieringspapper eller letar efter resor med mera, på nätet via olika sökmotorer. Det kanske blir så att man besöker någon av broarna en gång i framtiden.

mts_best