Hela Gotland dansar

Genom tv-program som Let’s dance och Dansbandskampen fick dansen som scenkonstform och dansband som musikgenre ett ordentligt uppsving i mitten på 2000-talet. Det dök upp olika dansbandsfestivaler och temadagar runt om i landet. Bland annat så anordnas det en festival på Gotland varje år, som heter Hela Gotland dansar.

Festivalen anordnas i Visby och genom att ta flyg Stockholm Visby kan vem som helst anmäla sitt intresse och delta i festligheterna. Det är en dansbandsgala som hyllar allt det fantastiska med att dansa och dansband. Förra året var till exempel det kända dansbandet Date på plats för att underhålla publiken. Galan tar plats på Wisby strand som dagen till ära förvandlas till ett fantastiskt danspalats för alla danssugna. Förr var det betydligt vanligare att folk “gick ut och dansade” som ett sätt att träffa folk på och historiskt sett var dansband och att dansa något som folk gjorde i folkparker runt om i landet varje helg. Idag ser det inte ut på samma sätt och många folkparker har med åren fått lägga ner på grund av brist på besökare. Men, då är galor som Hela Gotland dansar en oas av glädje för dansbandsälskarna.

Att turnera som dansband har varierat i svårighetsgrad och i samband med bland annat Dansbandskampen fick nya dansband en möjlighet att åka ut på vägarna och spela sin musik. Annars har genren varit delvis stämplad som musik ingen vill erkänna att de lyssnar på, trots att alla kan skråla med till Arvingarna eller Vikingarna. Båda nämnda band ovan har turnerat mycket och vittnar om att dansband som genre har kommit tillbaka och fått ny strålglans.

 

Det sägs att unga generellt lyssnar alldeles för lite på dansband, men det håller jag inte med om. Om vi tittar tillbaka lite på exempelvis bandet Barbados med Magnus Carlsson i spetsen som slog igenom på tidigt 2000-tal eller Elisas som slog igenom via Dansbandskampen så kännetecknar de grupperna sig genom att de har en väldigt blandad publik. De drar nämligen till sig både de som allmänt är intresserade av att dansa och dansband, men de drar också till sig en yngre publik. Vad det beror på är svårt att svara på, men en orsak skulle kunna vara att båda banden bestod av unga medlemmar när de slog igenom.

Ur musikgenren dansband föddes två dansstilar bugg och foxtrot, eller kanske var det dansstilarna som sådde frön till musikgenren? Hursomhelst så dansas båda stilarna ofta i dansbandssammanhang och således också under Hela Gotland dansar. Bugg kännetecknas av de olika turerna som dansas till fyra fjärdedelstakt i ganska snabbt tempo. Buggen sticker dessutom ut något som pardans eftersom paret inte håller om varandra utan snarare håller om varandras armar. Foxtrot i sin tur kännetecknas också av att den dansas i fyrafjärdedelstakt, men något långsammare än buggen. Något som kan upplevas på Hela Gotland dansar.

mts_best