Shopping för alla

Vi har tidigare skrivit om gränshandeln i Svinesund, och då främst om Nordby Shoppingcenter och dess betydelse för Svinesund med omnejd. Gränshandeln drar inte bara norska och svenska kunder till sig, utan hit kommer människor från hela Europa för att handla till förmånliga priser.

Med omkring 45000 parkeringsplatser och mycket konkurrenskraftiga priser räknas gränshandeln i Nordby till ett av landets största shoppingområden. Men det finns såklart fler alternativ, både i närheten av gränsen mellan Norge och Sverige, men också på nätet. Det finns verkligen något för alla, både när det gäller fysiska och nätbaserade butiker. Flera av dem är nischade, andra har ett bredare utbud.

Shopping, sevärdheter och salta bad

Ett exempel på en nischad helt butik är Sportshopen som precis som namnet avslöjar, är en butik för sport- och fritidsintresserade. Sportshopen finns både som fysisk som nätbaserad butik, och det fiffiga är att de inte “bara” erbjuder sport- och fritidskläder, de erbjuder även ställplatser för husbil och husvagn. Det innebär att man enkelt kan bli av med bilen eller husvagnen, få en stunds riktigt bra shopping och sedan njuta av sommarstaden Grebbestad på vackra Västkusten.

En av ställplatserna ligger precis intill den största butiken i Rörvik, medan den andra ligger något närmare Grebbestads centrum. Totalt finns det omkring 120 platser, utrustade med bland annat elanslutning. Här finns även närheten till Grebbestadsfjordens camping, salta bad och såklart – shopping i världsklass.

Ett annat exempel på en nischad butik som lämpar sig för alla som är intresserade av djur och natur är Lantbutiken. Detta är sedan 2009 en av Nordens största nätbaserade butiker för djur- och lantbruksprodukter. Hos Lantbutiken.se hittar man allt man önskar sig för sina fyrbenta vänner, såväl gårds- som husdjur, samt praktiska tillbehör för stall och hage med mera. En trevlig och jordnära butik helt enkelt!

Ett tredje shoppingställe som ligger i närheten av gränshandeln i Svinesund är Tanum Shoppingcenter i Tanumshede. Här finns över 30 fysiska butiker med kända varumärken, caféer, restauranger och mängder med parkeringsplatser.

Tanum Shoppingcenter ligger strategiskt rätt, precis intill E6, cirka 1,5 timmes bilfärd från både Göteborg och Oslo samt cirka 30 minuter från den norska gränsen. Här finns allt från kläder, skor och accessoarer till lekland, livsmedel, inredning, hemelektronik och kroppsvård i en blandning av välkända kedjor och nya, spännande konceptbutiker som enbart finns i detta shoppingcenter. Man har en tydlig grön inriktning med gratis husbilsparkering, flertalet destination chargers, gasolautomater och så vidare.

Det är nära att ta sig till det vackra kustsamhället Fjällbacka och därifrån vidare till Grebbestad, Strömstad och Svinesund om man så önskar, eller så stannar man kvar och upptäcker orten som blivit känd som brottsplats i Camilla Läckbergs “Fjällbackamorden”. Det är också nära till bland annat Kosterhavets nationalpark och Vitlycke museum, vars hällristningar finns med på UNESCO:s världsarvslista.

mts_best