De unga svenskarna utvandrar till Oslo

Utvandringen till Norge är ett faktum och den har varit kraftig. Många svenskar väljer att utvandra till Norge. Det handlar dock inte om stadigvarande utvandring där man faktiskt blir norsk medborgare alla gånger, utan många gånger handlar det om svenska som vill tjäna mer pengar i Norge än i Sverige och som åker dit för att jobba in mycket pengar, antingen över en säsong, över ett halvår eller över ett helt år. Det bor så pass många svenskar i Norges huvudstad Oslo att det nästan motsvarar en medelstor svensk stad. Kanske bor det så mycket som 50 000 svenskar i Oslo. Många svenskar flyttar till just Oslo. Men vissa jobbar i andra delar av Norge också. Det finns flera anledningar till att just Oslo har blivit ett litet centrum för svenskar och det har till och med växt fram restauranger som säljer svensk mat dit svenskar går för att få en smak av maten hemma. Det handlar bland annat om “svensk” kebab och “svensk” pizza, maträtter som kan variera lite mellan olika länder och som ju i grunden inte alls är svenska från början men som numera är en väldigt vanlig del i den svenska kulturen vad gäller mat… Eller okej, skräpmat.

Varför just Oslo? Jo, många svenskar lockas till Oslo av flera anledningar. Det beror till exempel på att man i Oslo finner storstadens många lockande drag i form av aktiviteter, uteliv på helgerna (eller mitt i veckan också) och evenemang som går av stapeln i den norska vackra huvudstaden, så där har vi en faktor som spelar in.

En annan anledning kan vara att arbetsmarknaden i Oslo generellt är bättre än i Norge i stort. Norge är ett land med en mycket låg arbetslöshet, om landet var med i EU så skulle landet vara i bottenskiktet av arbetslösheten. Det trots att landet har mycket höga löner. Lönerna är mycket höga i Norge, och därmed även kostnaderna för mat, hyra, nöjen, en bilbarnstol, en cykel, en brödrost och annat mer eller mindre nödvändigt. Och det finns en del enformiga och tråkiga jobb i Oslotrakten som få eller inga vill utföra. Därför finns det två fördelar med att ta in svenskar. Dels så får man arbetskraft som vill utföra jobbet som norska ungdomar och unga vuxna kanske inte är intresserade av att göra. Dels så jobbar svenskarna billigare. En svensk kanske utför ett enklare arbete för 180 NOK i timmen medan man får betala 240 NOK i timmen till en norsk. 180 NOK är lågt med norska mått mätt, men en hög lön för de svenskar som flyttar tillbaka till Sverige om de kan spara en del av pengarna medan de bor och jobbar i Oslo. Och spara in pengar kan man göra som svensk genom att bo i svenska kollektiv i centrala Oslo, eller genom att köpa väldigt billig mat och leva billigt på andra vis.

Ännu en fördel med Oslo är närheten till Sverige, särskilt för ungdomar som bor i de västra delarna av Sverige i landskap som Värmland, Dalarna, Bohuslän, Västergötland, Dalsland och Halland.

mts_best