Svinesund

Svinesund är ett unikt sund med anrik historia och är lokaliserat precis på gränsen mellan Sverige och Norge. Precis vid Svinesund finns även två broar, den gamla och den nya Svinesundsbron som båda har en viktig funktion för internationell trafik.

Svinesund – En unik historia

Svinesund är en vacker plats med många unika fornminnen. Det finns inget säkert ursprung till själva namnet Svinesund, men man tror att det härstammar tillbaka till Vikingatiden då den kända kung Harald Hårfagre härskade. Många har genom historiens färdats över detta sund.

I de kända sagorna från 1200-talet av Snorre Sturlason nämns även Svinesund ett flertal gånger. Man kan finna många fornlämningar ända från stenåldern till fornborgar från järnåldern samt en befästning från Karl XII. Man har även funnit bland annat skyttegravar från andra världskriget. Många konstnärer har blivit inspirerade av den här vackra platsen med många historiska minnen.

Geografiska detaljer

Svinesund är en liten del av hela den så kallade Idefjorden eller som i Norge, kallar fjorden för Ringdalsfjorden. Då Svinesund sätter gränsen mellan Sverige och Norge finns det en svensk respektive en norsk stad som ligger närmast. Den vackra norska staden Halden ligger närmast Svinesund. I Sverige ligger den gamla anrika, vackra och natursköna Strömstad närmast. Strömstad ligger omkring 19.8 kilometer från Svinesund och är en liten tätort. Sverige har en mängd vackra tätorter och städer. Om man är privat- eller fastighetsägare till ett hus lokaliserat på Norrmalm i Stockholm kan taket på ett hus behöva repareras emellanåt. Man kanske även behöver lägga nytt tak, renovera fasaden, bygga ny terrass med mera. Då kan https://norrmalmsplat.se/ erbjuda en rad unika tjänster!

Med en lång, anrik historia, många minnesmärken och hisnande naturvy är Svinesund väl värt ett besök! Vill man till exempel färdas till Norge och inte har bil, kan man med fördel åka med den så kallade Gränspendeln som är en smidig buss och sträckan är ett par mil lång.

mts_best