Vandringsupplevelser nära Svinesund

Naturen i och kring Svinesund är minst sagt bedårande. Den utgör ofta favorittillhåll för vandrare och cyklister som vill uppleva mysiga stunder på gränsen mellan Sverige och Norge. Fördelen är också att man kan njuta av lederna och naturen hela året om – som dock beskådas i olika skepnader beroende på säsong. Vid Svinesund och i Bohuslän överhuvudtaget, kan du kombinera havsutsikt med promenader, då många stigar leder längs kusten. På somrarna är det skönt att stanna till och avnjuta en picknick, medan vinterhalvåret bjuder på kylslagna vindar och vita skogsmiljöer.

Gör en utflykt till en ö

I Strömstad kommun som utgör början på Svinesund finns det både längre och kortare sträckor som du kan vandra själv eller i sällskap med guide. Du kommer inte att bli uttråkad i första taget då hela kusten har en mängd vackra platser att se och även några kända kulturlandskap och naturreservat att upptäcka.

  • Kosteröarna
  • Saltö
  • Nord Långö

Vill du utforska öarna ovan då kan du göra det med den reguljära båttrafik som går dit på löpande band och väl på plats väntar fina vyer och trevliga stråk att bekanta sig med. Eftersom det är öar behöver du aldrig vara rädd för att gå vilse och dessutom är stigarna och lederna markerade. En tripp till en ö i Bohuslän rekommenderas dock helst på sommaren då blåsten där annars kan bli lite väl hård och piskande. För övrigt ligger det många fina boenden och hotell i Bohuslän och på öarna, både i lyxigt och enkelt utförande. En semester här är värd att göra men eftersom det finns så mycket att se kan det vara värt att ta ett litet semesterlån för att klara av allt. Det är lätt att falla för många frestelser på vägarna i detta vackra landskap.

Vandra i EkoPark

I Strömstad har det byggts en miljöpark vid namn EkoPark. I den står Ekohuset med sin utställning som helt och hållet är tillägnad vår miljö. Här lär man ut hur jorden har påverkats av miljöförstöringar samt om grunder och förutsättningar för liv på jorden. Bakom parken ligger en naturstig vid vilken står ett utsiktstorn för att spana på fågellivet. Efter den leds du vidare till ängar, hagmarker och skog där du kan plocka blåbär, svamp eller ta en cykeltur om du har cykeln med dig.

Kända vandringsleder

Bohuslän och omnejderna kring Svinesund har flera fantastiska vandringsleder som både lämpar sig för vandring och mountainbike. Bohusleden heter den ena och har 27 etapper och börjar vid Lindome och avslutas i Strömstad.

Kuststigen Bohuslän är den vandringsled som går utmed kusten, och ibland hakar den på Bohusleden vilket gör att vandringslederna grenar ut sig och bildar ett ledsystem som är lika omfattande som det är intressant.

mts_best